Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Helft Vlaams ziekenhuizen pakt beroertes niet goed of te laat aan: "Elke minuut telt"

ma 15 apr. - 10:00

De helft van de Vlaamse ziekenhuizen geeft niet de juiste behandeling bij een beroerte of begint de behandeling te laat. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg die in De Morgen staan. Ook tussen ziekenhuizen onderling zijn de verschillen soms groot.
Dokter
© Hush Naidoo Jade (Unsplash)

Elk jaar krijgen zo'n 13.000 mensen in Vlaanderen een beroerte. Die is het gevolg van een hersenbloeding of van een herseninfarct - een bloedklonter in de hersenen - en kan leiden tot spraakproblemen of een verlamming. Bij een bloedklonter moet een arts zo snel mogelijk de nodige medicatie toedienen via een infuus, 'trombolyse' in het jargon. Die kan dan een bloedklonter doen oplossen.

"Elke minuut telt daarbij", zegt Svin Deneckere, directeur van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg. "Hoe langer een beroerte onbehandeld blijft, hoe meer het hersenweefsel kan worden aangetast. Maar toch zien we dat dat bij maar ongeveer de helft van de ziekenhuizen goed en tijdig gebeurt."

15 tot 20 procent van de patiënten met een beroerte zou die trombolyse moeten krijgen. "Maar we zien dat dat in Vlaanderen gemiddeld maar bij 11 procent van de patiënten gebeurt. Vergelijk je dat met andere Europese landen, dan zitten we ongeveer in de middenmoot."

Verschillen tussen ziekenhuizen

Bovendien is er ook een groot verschil tussen ziekenhuizen onderling, zeker als het gaat over complicaties of over het sterfterisico. In de best scorende ziekenhuizen overlijdt maar 6 procent van de patiënten na een beroerte, in de slechtst scorende ziekenhuizen gaat het om 24 procent. Ongeveer 1 op de 10 ziekenhuizen heeft een hoger sterfterisico dan verwacht.

Het is een dagelijkse bezigheid die bij elk traject opnieuw moet worden bekeken: waar ben je minuten verloren?

— Geert Vanhooren, neuroloog aan AZ Sint-Jan Brugge en voorzitter expertengroep beroertezorg

Dat heeft alles te maken met de organisatie van een ziekenhuis, zegt Geert Vanhooren, neuroloog aan AZ Sint-Jan Brugge en voorzitter expertengroep beroertezorg. "En die is niet op alle plaatsen even grondig uitgevoerd."

Volgens hem moet je er als neuroloog in een ziekenhuis bijna een persoonlijke queeste van maken om de doorlooptijd van patiënten met een beroerte zo kort mogelijk te houden. "Het is een dagelijkse bezigheid die bij elk traject opnieuw moet worden bekeken: waar ben je minuten verloren?"

Nationaal plan

Deneckere stelt dat ziekenhuizen strikte procedures kunnen volgen om de werking van de teams die betrokken zijn bij de behandeling van een patiënt met een bloedklonter in de hersenen beter op elkaar af te stemmen. Idealiter worden beroertepatiënten ook onmiddellijk opgenomen in een specifiek daarvoor ingerichte afdeling, waar goed opgeleide, ervaren teams aanwezig zijn met mensen uit verschillende disciplines.

Onder meer in Nederland, Duitsland en Denemarken scoren ze daarin merkelijk beter, stelt Deneckere. "Of kijk naar Tsjechië: daar hebben ze de afgelopen 10 tot 15 jaar sterk ingezet op het verbeteren van beroertezorg via een nationaal plan. Dat omvat zeer strikte procedures en opledingen. Je ziet dat die aanpak werkt: ook Tsjechië scoort significant beter dan België."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet