Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

VS en VK schieten te hulp bij afweren van luchtaanvallen boven Israël, ook een oplossing voor Oekraïne?

ma 15 apr. - 10:00

Afgelopen weekend vuurde Iran 185 drones en 135 raketten af op Israël. Maar die bereikten lang niet allemaal Israël omdat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk veel van die drones en raketten uit de lucht hebben geschoten. Als de VS dat voor Israël kan, waarom dan niet voor Oekraïne?
F16
© Archiefbeeld F16 (AFP)

Israël heeft een van de beste luchtafweersystemen ter wereld. Hun afweersysteem bestaat uit verschillende lagen. 'The Iron Dome' is maar één van die lagen in Israël. Daarboven zit nog de 'Arrow 3'. Daarop hebben de Britten, de Amerikanen en de Fransen vorig weekend nog eens een extra laag gelegd, die er normaal niet ligt, om Israël extra te beschermen tegen de luchtaanvallen van Iran.

Redding voor Oekraïne?

In een ideale wereld zou Oekraïne ook zo'n gelaagd systeem hebben tegen luchtaanvallen. Met dat systeem zou het zich kunnen verweren tegen langeafstandsraketten, drones en zeer strategische luchtaanvallen. 

Toch is het niet vanzelfsprekend voor Oekraïne om dit systeem zomaar over te nemen. Het luchtafweersysteem van Israël is enorm duur en het is ook onmogelijk om dat in een aantal maanden tijd te installeren. Daarvoor zijn radarposten, raketten en opgeleide mensen nodig. De grootte van het front speelt ook in het nadeel van Oekraïne.

Dat de Amerikanen en Britten Oekraïne zouden helpen met het afschieten van raketten en drones is ook geen optie. Dat zou tot een directe confrontatie leiden tussen de NAVO en Rusland.

Alternatief

Het luchtafweersysteem heeft een prijskaartje van ongeveer 350 miljoen euro. Maar er bestaat een goedkoper alternatief. Een luchtafweerraket die wordt afgevuurd van op een F-16 kost amper 100.000 euro. De luchtafwering hoeft dus niet zo duur te zijn. 

Oekraïne is een veel groter land en gaat dus keuzes moeten maken. Oekraïne heeft zelf wel aangegeven dat het enkel de grote steden, commandocentra en vliegtuigen wil beveiligen met luchtafweer. Als Oekraïne ervoor kiest om nog meer in te zetten op luchtafweer boven Kiev en de elektriciteitscentrales, dan zijn de hoofdstad en de militaire luchthaven daarrond beschermd. Ook de westerse F-16-vliegtuigen die daar in de toekomst mogelijk zullen staan, zullen dan ook beveiligd zijn.

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet