De boeken van AVIEL CAHN

De boeken van AVIEL CAHN

Aviel Cahn is sinds 2009 intendant van de Vlaamse Opera. Op dat moment was hij de jongste opera-intendant van Europa. De Zwitser studeerde rechten maar liet zijn passie voor zang en piano nooit los.

Op 23 maart presenteerde hij de nieuwste wereldcreatie 'Rumor' en op 18 april maakt hij de programmatie van het nieuwe operaseizoen bekend.

En dit zijn de boeken die hem inspireerden.

 

Amos Oz - Een verhaal van liefde en duisternis

Het autobiografische verhaal van de Israƫlische auteur Amos Oz vertoont veel parallellen met het leven van Aviel Cahn. Ook zijn familie verhuisde voor WOII naar Jerusalem om de stad mee op te bouwen. Anders dan de familie Oz is de familie Cahn na de Nazi-bedreiging teruggekeerd naar Zurich. Daar groeide Aviel op als zoon van een journalist. Toen hij op zijn zesde met zijn ouders voor de eerste keer naar de opera ging, was hij meteen verkocht.

De Bezige Bij - ISBN 9789023455509

 

Brigitte Hamann - 'Winifred Wagner oder Hitlers Bayreuth'

Aviel Cahn heeft een haat-liefde verhouding met de componist Richard Wagner. Zijn werk is van groot belang maar zijn familiegeschiedenis gooit tot op de dag van vandaag behoorlijk wat roet in het eten. De Bayreuther Festspiele wordt nog steeds gerund door zijn nazaten die nog steeds niet duidelijk hebben gebroken met het naziverleden. Vooral Winifred Wagner, de schoondochter van Richard Wagner, had grote sympathie voor Hitler. Tot ver na WOII adoreerde ze hem. Volgend jaar zal het 200 jaar geleden zijn dat Wagner geboren werd. Het festival kondigde aan dat ze dan schoon schip zullen maken met het zwarte verleden.  De Vlaamse Opera. zal de verjaardag op haar manier vieren en geeft op Pasen alvast een Wagner-concert.

Harcourt - ISBN: 015101308X

 

Het Oude Testament - Genesis & Exodus

Aviel Cahn is opgevoed met de verhalen uit het Oude Testament. Vooral in Genesis en Exodus vindt hij de diepmenselijke verhalen erg fascinerend.  Ze zijn nog steeds in inspiratiebron in de kunsten en daar maakt hij als intendant van de Vlaamse Opera dan ook graag gebruik van.

 

Fjodor Dostojevski - De Idioot

Aviel Cahn was een puber toen hij het werk van Dostojevski leerde kennen. Vooral 'De Idioot' sprak hem erg aan. Dit boek was voor hem ook de stap naar de Russische Opera waarin hij dezelfde atmosfeer herkent als in de boeken van de Russische grootmeester.

Van Oorschot – ISBN 9789028204072

 

Tom Reiss - Een reiziger uit de Orient

In dit boek lees je de mysterieuze biografie van Lev Nussimbaum. Een Jood die zich liet bekeren tot de Islam om zichzelf te redden. Nussimbaum was een exotische dandy die heel wat reizen aflegde en boeken schreef onder verschillende pseudoniemen. De Amerikaanse journalist Tom Reiss sprak met mensen die hem hebben gekend en probeert in dit boek dit mysterieuze leven te reconstrueren.

De Bezige Bij – ISBN 9023416678

 

Louis Paul Boon - 'Het Geuzenboek'

Aviel Cahn presenteert op 6 mei de wereldcreatie 'Le Duc d'Albe' , de onafgewerkte opera van de Italiaanse componist Donizetti. Hij wil hiervoor graag premier Elio Di Rupo uitnodigen. Ter voorbereiding zou hij dan ook 'Het Geuzenboek' van Louis Paul Boon moeten lezen.

Arbeiderspers - ISBN 9789029583916

Boeken Aviel Cahn

Your device does not support this media type
Popout

Friedl' 01.04.2012 Aviel Cahn

meteen mee

Geef je mening

Enkel je naam en reactie verschijnen op de site.
* verplicht veld

Reacties