De boeken van PHARA DE AGUIRRE

De boeken van PHARA DE AGUIRRE

We kennen Phara De Aguirre natuurlijk als journaliste, reportagemaker, nieuwsanker, presentatrice, maar ze is dit jaar ook voorzitter van de vakjury voor de Gouden Boekenuil. Voor deze gelegenheid brengt ze de vijf genomineerde boeken mee naar Friedl' !

 

Jeroen Brouwers - Bittere Bloemen

Julius Hammer is een oude vervelende man. Niet erg aanlokkelijk om je uit te nodigen dit boek te lezen maar de beschrijving van Jeroen Brouwers is zo meesterlijk dat dit boek wel moest in de top vijf belanden. Phara kon zich 'gelukkig' niet goed vereenzelvigen met Hammer. Ze is pas 51. Misschien net omdat ze het ouder worden nog erg van zich afduwt. Ze hoopt ook dat ze later meer zal zijn dan alleen de programma's die ze heeft gemaakt. Ook in de lijfspreuk van Brouwers, 'Noli me tangere' (raak me niet aan), herkent ze zich wel. Soms is het gewoon prettig alleen te zijn en met rust gelaten te worden.

Atlas - ISBN 9789045019628

 

Stephan Enter - Grip

Dit boek gaat over vier vrienden die elkaar leerden kennen als alpinisten op de Lofoten in Noorwegen. Twintig jaar later zoeken ze elkaar weer op en blijkt er van de zogenaamde vriendschap niet zoveel meer over. Volgens Phara kan je vriendschap samenvatten in het woord 'bezorgdheid'. Al beseft ze heel goed dat bij bezorgdheid ook tijd hoort en die heeft ze te weinig. Het volstaat niet een sms'je te sturen om te laten weten dat je er bent voor iemand. Je moet ook lijfelijk laten voelen dat je er staat in goede en kwade dagen. Een half jaar loopbaanonderbreking nemen, helpt om dit evenwicht terug te vinden.

Oorschot – ISBN 9789028241794

 

Herman Koch - Zomerhuis met zwembad

Deze bestseller van Herman Koch over de gewetenloze dokter Schlosser heeft Phara De Aguirre vooral erg kwaad gemaakt. Schlosser snijdt bij zijn patiënt een gezwel weg waardoor hij moedwillig voor uitzaaiing zorgt. Bij het lezen van deze scène moest Phara terugdenken aan het controlebezoek in 2005 waarbij ze te horen kreeg dat de cyste die ze had 'ongevaarlijk en beweeglijk' was. Een jaar later bleek het om twee tumoren te gaan en onderging ze een borstamputatie. Phara procedeert momenteel tegen de arts. Ze heeft hieruit geleerd hoe belangrijk het vertrouwen in medisch personeel is en dat er chemie nodig is om deze te bereiken.

Anthos – ISBN 9789041415592

 

David Pefko - Het voorseizoen

In dit boek maken we kennis met de zeer eenzame Steve Mellors die van de regen in de drop belandt. Verlaten door zijn vrouw, dik en kalend, zonder vrienden en niet bepaald geliefd op het werk. Hij vlucht in een drank- en pornoverslaving en belandt in een proces dat helemaal verkeerd uitdraait. Phara is opgegroeid in een gezin met negen kinderen en heeft zelf ook vier kinderen. Eenzaamheid is haar vreemd, maar vorig jaar heeft ze wel ondervonden dat je ook eenzaam kan zijn op het werk als niemand je nog steunt en je zelfs gemeden wordt omdat er dingen over je verteld worden waar je zelf geen vat meer over hebt.

Prometheus – ISBN 9789044616941

 

Dimitri Verhulst - Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten

Dit boek is gebaseerd op het verhaal over de dood van wielrenner Frank Vandenbroucke. In 2009 vond hij de dood in het bed van een prostituée. Later bleek dat hij bezweken was aan een dubbele longembolie en hartproblemen. Toch werd de Senegalese gazelle beschuldigd en opgesloten in de gevangenis . Dit boek vertelt het verhaal vanuit het standpunt van het Senegalese meisje. Phara interviewde Vandenbroucke destijds bij de voorstelling van zijn nieuwe wielerploeg. Ze maakte vooral kennis met de prachtige verpakking. Maar wat er in die verpakking zat, is ze niet te weten gekomen.

Phara schenkt dit boek aan Michel Wuyts en José De Cauwer. De twee wielercommentatoren hielden haar en haar dochter in de zomer van 2006 gezelschap toen Phara aan het herstellen was van haar zware borstoperatie. Op deze manier wil ze ook de mythe uit de wereld helpen dat ze iets tegen sport zou hebben.  Haar opdacht luidt dan ook : 'Leve de sport én het leven'.

Contact – ISBN 9789025438012

Boeken Phara De Aguirre

Your device does not support this media type
Popout

Friedl' 29/04/2012 Phara De Aguirre

meteen mee

Geef je mening

Enkel je naam en reactie verschijnen op de site.
* verplicht veld

Reacties