Heerlijk helder - Hautekiet schenkt klare taal

Heerlijk helder - Hautekiet schenkt klare taal
Juristen, verzekeraars, financiële instellingen, overheidsdiensten, ambtenaren en vele anderen verpakken hun boodschap vaak in nodeloos onbegrijpelijke taal. Toch is iedereen gebaat bij Heerlijk Heldere communicatie. Daarom schenkt Hautekiet de komende weken klare taal.

In het dagelijks leven krijgt iedereen te maken met brieven van overheidsdiensten, banken en verzekeringsmaatschappijen, van scholen en de politie. In het beste geval is de boodschap meteen duidelijk, helaas is dat niet altijd het geval. Een voorbeeld?

 

Overwegende dat deze retributie een vergoeding vormt voor het individuele voordeel dat men haalt uit het feit dat men tijdelijk op de openbare weg mag stationeren., hetgeen een gebruik van de openbare weg betreft dat normaal niet is toegestaan, en waarvoor in uitvoering van het reglement aangaande de politie op het wegverkeer bijzondere controle- en toezichtskosten worden gemaakt.

Die tekst komt uit het parkeerreglement van een Vlaamse centrumstad. Het gaat over parkeren op de openbare weg, maar wat de schrijver van de tekst nu preciés bedoelt...?

 

HEERLIJK HELDER - HAUTEKIET SCHENKT KLARE TAAL

Hautekiet lanceert de campagne 'Heerlijk Helder'. We zoeken voorbeelden van hoe het absoluut niet moet. 

REAGEER!

Kreeg je ooit een nauwelijks te begrijpen tekst/brief/mail van bijvoorbeeld de overheid, een advocaat, je verzekeringsagent, je bank, de politie?

Had je ooit een handleiding in handen waar je kop noch staart aan kreeg? Had de bijsluiter van een medicijn het enkel over de 'posologie'? Of hangt er op de parking van jouw supermarkt een bordje: 'enkel voor geacht cliënteel'? 

Hautekiet zoekt de strafste voorbeelden! Stuur ons jouw voorbeeld via hautekiet@radio1.be! Alle teksten/foto's/scans zijn welkom.

 

HET PANEL

Een panel van taalexperts staat klaar om niet-heldere communicatie onder de loep te nemen. Zij gaan dieper in op de pijnpunten en formuleren suggesties om het beter te doen.

Het Heerlijk Helder-panel bestaat uit Ann De Craemer (schrijfster en columniste), Dirk Caluwé en Kristien Spillebeen (Taaltelefoon, Vlaamse overheid), Winke Brits (Wablieft), Gonnie Put (Bureau Klare Taal) en Johan Van Hoorde (Taalunie)

Your device does not support this media type
Popout

HAUTEKIET - Lancering actie met Ann De Craemer - 07/01/2015

altijd benieuwd

Geef je mening

Enkel je naam en reactie verschijnen op de site.
* verplicht veld

Reacties