Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Dubbele nationaliteit afschaffen, is geen oplossing"

di 18 apr. - 7:14

SP.A-voorzitter John Crombez ziet in het voorstel van CD&V om de dubbele nationaliteit van Turkse Belgen af te schaffen, geen oplossing voor de problemen. "Er bestaat geen mirakeloplossing: imams hier opleiden en de geldstromen vanuit Turkije controleren, daar moeten we mee beginnen."
"Dubbele nationaliteit afschaffen, is geen oplossing"

Nadat gebleken was dat er nergens in Europa een hoger ja-percentage was voor Erdogan dan in België, lanceerde Hendrik Bogaert van CD&V gisteren opnieuw het voorstel om de dubbele nationaliteit in ons land af te schaffen. 

SP.A-voorzitter John Crombez ziet echter geen heil in die oplossing. "Het is de derde keer in een paar maanden dat het wordt opgeworpen, de ene keer door N-VA, nu weer door CD&V". "En elke keer zegt de meerderheid zelf ook dat het juridisch moeilijk tot onmogelijk is. Maar ik denk dat de belangrijkste conclusie daar is: als je het zou doen, helpt het dan? Het antwoord is: neen."

"We zien dat België het hoogste aantal ja-stemmers heeft. Dan zit je met een probleem, dat is zo. Het afschaffen van de dubbele nationaliteit lost dat niet op. Diegenen die hier Erdogan steunen, verschijnen zeer luid en fel, maar een pak Vlamingen en Belgen met Turkse roots zijn het daar helemaal niet mee eens, met wat er gebeurt in Turkije, en hebben veel minder een stem."

"Van de 135.000 stemgerechtigden in België hebben er een 40% ja gestemd, een deel (ongeveer de helft) heeft niet gestemd en een deel heeft tegen gestemd", vervolgt Crombez. "Nu ontstaat een beeld: 80% van de Belgische Turken heeft ja gestemd, terwijl de grootste groep Belgische Turken niet gestemd heeft of neen gestemd heeft. Daar zit een pak mensen tussen die het beu zijn om te zien dat er een autoritair regime is in Turkije, maar die stem hoor je moeilijk."

"Imams hier opleiden en geldstromen onderzoeken"

Crombez wil wel meewerken aan een een piste die gisteren door Theo Francken (Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, N-VA) werd voorgesteld. "Zorg dat imams hier worden opgeleid. We hebben dat 2 jaar geleden ook gestemd in het Vlaams Parlement met alle partijen, daar hebben we van de regering nog niets van gezien, maar ik vind het een belangrijke piste. Veel Belgische Turken vragen dit ook, ik ben blij dat Francken het zelf opnieuw opwerpt: zelf imams opleiden en niet uit Turkije of elders laten komen."

Crombez benadrukt dat er geen mirakeloplossing is en dat het opheffen van de dubbele nationaliteit een symbooldossier is. "Ik wil dat het probleem weggaat. Imams hier opleiden: absoluut. Gelden vanuit Turkije die gebruikt worden om hier propaganda te voeren, dat onderzoeken, is ook belangrijk, dat gebeurt nu ook niet door de regering."

De SP.A-voorzitter ziet ook niet hoe het afschaffen van de dubbele nationaliteit in de praktijk zou werken. "Bijvoorbeeld: een Turk die de Turkse nationaliteit wil laten vallen, moet daar toestemming voor krijgen van Turkije. Als Turkije nee zegt, wat dan? De Belgische afpakken? De eerste keer dat een partij het voorstelde, wilde ik het debat wel voeren, het is nu de derde keer. Ik vraag alleen naar een beleid in verband met imams en de gelden. Dat is er nog absoluut niet."

"Inderdaad geen gezicht voor neen-kamp"

"Er zijn gelukkig redelijk wat Vlamingen die een andere origine hebben. Ik zie wel dat mensen uit verschillende partijen wel meer spreken. Maar er was inderdaad geen gezicht voor het neen-kamp. Blijf ze maar uitnodigen, ze gaan komen en ze gaan spreken. Mensen die moeite hebben met wat er in Turkije gebeurt, hebben veel meer twijfel om zich uit te spreken, dan diegenen die ja hebben gezegd."

Volgens Crombez is de oplossing voor het probleem een complex geheel van factoren. "Ook op het vlak van onderwijs en van de arbeidsmarkt is er werk aan de winkel. Het is zo dat die Turks-Belgische jongeren met dezelfde diploma's vaak minder kansen krijgen. Het gaat om Belgen en Vlamingen die hier wonen en leven." 

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet