Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bonus

Een wereld zonder kanker: een utopie?

za 22 apr. - 9:14

Iedereen kent wel iemand met kanker. De ziekte lijkt alomtegenwoordig. Maar er is hoop. Filip Lardon is oncoloog en vicerector van de Universiteit Antwerpen, hij vond dat het tijd was om de mensen te laten weten waar we staan met kankeronderzoek. En hij doet dit met zijn nieuwe boek: 'Naar een wereld zonder kanker?'.
cover boek: Naar een wereld zonder kanker?  Filip Lardon

"Mensen vragen zich soms af waar het geld van de voorbije jaren naartoe is gegaan voor kankeronderzoek", vertelt Lardon. "Eigenlijk is dit een hoopvolle boodschap die we brengen, en de mensen mogen dit weten".

"80% van de kankers is te genezen over 10 jaar",  stelt Lardon. "Momenteel zitten we al op 60%-65% en er is hoop te kunnen gaan naar 80%. Gewoon omdat we nu met totaal nieuwe behandelingsmethoden zitten die de kanker kunnen aanvallen, dat is heel anders dan 10 jaar geleden. En die evolutie maakt dat we naar een enorme verbetering zullen gaan. We hopen er een volledig geneesbare ziekte van te maken, maar laten we het op zijn minst herleiden naar een chronische ziekte, dat is een doelstelling."

Om de ziekte behandelbaar te maken zijn er verschillende strategieën.
Zo wil Lardon af van chemotherapie. "Ik wil chemotherapie niet in een slecht daglicht stellen, want het is een goed geneesmiddel, maar het heeft enorm veel nevenwerkingen."
Zo zijn er nieuwe therapieën zoals immuuntherapie en moleculaire therapie, met nieuwe inzichten over de kankercel. "We weten nu veel meer dan dat de kankercel alleen maar snel deelt, bijvoorbeeld dat de kankercel op een heel andere manier groeifactoren ontvangt uit de omgeving. Die doet dat heel anders dan een normale cel, en daar grijpen we op in met nieuwe geneesmiddelen."

Chemotherapie is als een kanonkogel, dit soort therapie is als een sluipschutter

Hoe betaalbaar is dat allemaal?

"Dat is een keerzijde van de medaille", erkent Lardon. "Als een chemo-kuur enkele honderden tot duizend euro per patiënt per jaar kost, gaan deze nieuwe therapieën tot tienduizenden of honderdduizend euro per patiënt per jaar. Dat kan een patiënt uiteraard zelf niet betalen. Het zal dus een maatschappelijke financiële impact hebben, maar wij als artsen en onderzoekers willen de patiënt helpen, en dan moet het financiële plaatje even in de koelkast gezet worden."


Voorkomen beter dan genezen

"Hoewel kanker vaak brute pech is, is het wel zo dat we 40% van alle kankers kunnen vermijden" zegt Lardon. "Als we ons aan bepaalde leefgewoonten kunnen houden, dat is wel belangrijk.
30% is door het roken, dat mag wel eens benadrukt worden."

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet