Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Welke tests ondergaat u het best voor een operatie (en welke niet)?

ma 16 jan. - 9:16

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een app die onnodige operaties moet mijden. "Artsen willen een gevoel van veiligheid creeëren,"
Welke tests ondergaat u het best voor een operatie (en welke niet)?
Er gebeuren nog altijd te veel onnodige medische onderzoeken voor een operatie. Dat stelt het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KVE). Het centrum heeft daarom 15 medische tests onder de loep genomen en is nagegaan welke al dan niet aanbevolen zijn vóór een niet-dringende operatie. Daarvoor ontwikkelde het KCE een app.
 
De app is zowel voor dokter als patiënt bedoeld om te zien welke onderzoeken er nuttig zijn voor een operatie. "De arts kan de app als checklist gebruiken, al beslist hij natuurlijk op basis van specifieke symptomen of hij van de nieuwe richtlijn wil afwijken," aldus Dr. Joan Vlayen. "Patiënten kunnen de app gebruiken om een open discussie met hun arts mogelijk te maken, als extra stimulans voor de arts om de juiste ingrepen te doen."
 
De app is gratis te downloaden voor smartphones, tablets en computers. 
 

Ernst ingreep

Voor de nieuwe richtlijn ging het KCE voor 15 pre-operatieve tests na welke best (niet) routinematig worden uitgevoerd bij patiënten vanaf 18 jaar die een geplande operatie zullen ondergaan, met uitzondering van transplantatie- , hart- , en longchirurgie.
 
Ahankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt en de ernst van de ingreep kunnen de volgende tests aanbevolen of overwogen worden: een rust-electrocardiogram, een stress echocardiografie, myocardscintigrafie, een volledig bloedbeeld, nierfunctietesten, stollingstesten en een onderzoek van de urine.
 

Röntgenopname

Daarnaast zijn er een aantal testen die in geen enkele omstandigheid worden aanbevolen, als de patiënt geen specifieke klachten heeft. "Een typisch voorbeeld hiervan is de röntgenopname van de borstkas", zegt Dr. Joan Vlayen. "De test levert maar een zeer beperkte bijdrage bij het voorspellen van complicaties tijdens en na de operatie, terwijl de patiënt toch wordt blootgesteld aan schadelijke stralen."
 
Andere tests die niet routinematig worden aanbevolen zijn een rust-echografie van het hart, een coronaire CT angiografie, een cardiopulmonale inspanningstest, longfunctietesten (inclusief analyse van het arterieel bloedgas), een slaaptest, geglyceerd hemoglobine en leverfunctietesten.
 
Bron: Deredactie.be en Radio 1
 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet